Przywracanie systemu - Samsung

Niestety przywracanie systemu jest często koniecznością często bardzo niemiłą. Postaramy się przeprowadzić wszystkich użytkowników komputerów Samsung przez ten proces.

W komputerach firm Samsung mamy od nowości zainstalowane narzędzie Samsung Recovery Solution, które pomoże nam przywrócić system do działania. Posiada od cztery tryby pracy:

Przywracanie podstawowe (Basic Restore) - opcja ta przywraca wszystkie pliki systemu Windows pozostawiając ustawienia osobiste oraz programów bez zmian. Opcja reinstaluje system Windows. Sprawdzi się ona w większości przypadków.

Przywracanie kompletne (Complete Restore) - opcja, która przywróci system do ostatniej pełnej kopii zapasowej. Gdy takiej nie posiadamy komputer zostanie przywrócony do stanu początkowego. Znaczy to, że stracimy wszystkie programy zainstalowane po ostatnim Complete Backup (pełnej kopii zapasowej), wszystkie ustawienia i dane zapisane na dysku.

Przywracanie danych (Data Restore) -  ładowanie plików systemowych oraz ustawień z kopii zapasowej utworzonej wcześniej.

Instalacja Oprogramowania Systemowego (System Software Installation) - opcja ta przeładowuje wszystkie aplikacje Samsung i sterowniki. Pozostawia ona wszystkie ustawienia programów bez zmian. Opcja ta służy głównie do rozwiązywania problemów ze sprzętem.

 

Pamiętaj, aby podłączyć komputer do sieci lub posiadać zapas energii w baterii przed rozpoczęciem procesu przywracania systemu.


Przywracanie podstawowe (Basic Restore):

 

1.Wybierz F4 podczas uruchamiania laptopa.

2.Następnie wybierz przycisk „Przywróć” (Restore), a później  „Przywracanie podstawowe” (Basic Restore).

3.Następnie wybierz „Dalej” (Next).

4.Następnie należy uruchomić komputer ponownie (sam nas o tym poinformuje).

5.Po ponownym uruchomieniu komputer będzie pracował, po zakończeniu jeszcze raz uruchomi się ponownie.

 

Przywracanie kompletne ( Complete Restore):

1.Wybierz F4 podczas uruchamiania laptopa.

2.Następnie wybierz przycisk „Przywróć” (Restore), a następnie  „Przywracanie kompletne” (Complete Restore).

3.Następnie wybierz „Dalej”.

4.Wybierz kopię zapasową, z której chcesz skorzystać (którą chcesz przywrócić), jeżeli takiej nie ma komputer zostanie przywrócony do stanu początkowego.

5.Komputer zapyta nas o pozwolenie na poprawne uruchomienie się.

6.Po ponownym uruchomieniu się komputera zostaniemy zapytani o pozwolenie na usunięcie wszystkich danych z dysku C.

7.Po zakończonej operacji komputer poinformuje na o tym, że uruchomi się ponownie.

 

Przywracanie danych (Data Restore):

1.Wybierz F4 podczas uruchamiania laptopa.

2.Następnie wybierz przycisk „Przywróć” (Restore), a następnie „Przywracanie danych” (Data Restore).

3.Ukaże nam się lista kopi zapasowych utworzonych wcześniej, należy wybrać tą, z której mamy zamiar korzystać oraz wybrać elementu, które mają zostać przywrócone. Następnie kliknij przycisk „Dalej” (Next).

4.Następnie mamy dwie opcje do wyboru jedna z nich to „Oryginalna ścieżka” (Oryginal Path, pierwotne położenie danych), a druga to „Nowa ścieżka” (New path, nowa lokalizacja danych). Wybieramy oryginalną ścieżkę.

5. Następnie zostaniemy zapytani, czy jesteśmy pewni swojej decyzji, po czym komputer rozpocznie pracę.

6.Jeżeli pliki przywracania istnieją w lokalizacji, którą wybraliśmy, zostaniemy zapytani o to, czy je zastąpić. Należy wybrać „Tak” (Yes).

7.Po zakończeniu wszystkich operacji komputer poinformuje nas o tym.

 

Instalacja oprogramowania systemowego (System software Installation):

1.Wybierz F4 podczas uruchamiania laptopa.

2.Następnie wybierz „Przywracanie systemu” (Software System), a następnie „Instalacja oprogramowania systemowego” (Software System Installation).

3.Następnie postępuj zgodnie z informacjami na ekranie komputera.

4.Następnie będziemy poproszeni o ponowne uruchomienie komputera.

5.System poinformuje nas o zakończonych operacjach.

wstecz

 

Strona do prawidłowego działania używa plików cookies. Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij